Akrep

Akrep

Latince Adı

Order Scorpiones

Akrebin Dış Görünümü

Akrepler, sekiz bacaklı bir eklem bacaklı türüdür. Örümceklerle, uyuz böcekleriyle, kenelerle ve diğer eklem bacaklılarla akrabadırlar. Akrebin anatomisi sefalotoraks denilen, aynı zamanda karın/opistozoma olarak da adlandırılan iki kısımdan oluşur. Uzatılmış bir gövdesi ve ucunda akrebin iğnesi bulunan parçalı ve erektil bir kuyruğu vardır. Akrebin sefalotoraksı koruyan, sert ve kemiksi bir kabuğu vardır. Bu kabuk aynı zamanda bir çift orta gözü destekler.

Akrebin Yaşamı

Akrepler, gececi yırtıcı hayvanlardır ve örümceklerden, kırkayaklardan, birçok çeşit böcekten ve hatta başka akreplerden beslenirler. Akreplerin büyük çoğunluğu sıcak ve kuru iklimi tercih ederler. Akrepleri diğer eklem bacaklılardan ayıran en belirgin özellikleri görünüşleridir. Bir çift güçlü kıskacı, dört çift ayağı ve en uzun segmentin ucunda akrebin güçlü iğnesinin bulunduğu çok segmentli bir kuyruğu vardır. Başlarının tam ortasında iki adet gözü ve kenarlarda birkaç tane daha gözleri olsa da, akreplerin görme gücü zayıftır. Genellikle dolaşırken dokunma duyularını daha çok kullanırlar. Kurbanları yaklaştığı zaman titreşimlerden bunu hissedebilirler.

Akrebin İğnesi

Akrepler, uzun bir gövdeye ve ucunda keskin ve zehirli iğnelerinin bulunduğu segmentli kuyruklara sahiptirler. Bu iğneler, hem saldırı hem de savunma için kullanılan dikenli organlardır. Akrepler, tek bir batırışta zehirli bir yara yaratma gücüne sahip bir zehir bezine sahiptirler. Akrepler birçok kere sokabilirler ama zehirlerini yenilemek için zamana ihtiyaçları vardır. Akrebin kavisli kuyruğunun ucunda kıvrımlı iğnesi bulunur ve akrep bunu böcekler ve örümcekler gibi kurbanlarını paralize etmek ve öldürmek için kullanırlar. Akrepler, kurbanlarını sokabilmek için büyük ön kıskaçlarıyla kurbanlarını yakalayıp tutarlar. Bu iğnelerden çıkan zehir, akrebin kurbanlarını hareketsiz hale getirecek kadar güçlüdür ve hatta bazı akrepler insan ölümüne neden olabilecek derecede güçlü bir zehire sahiptirler. Yapılan çalışmalara göre, tek bir akrep cinsinde 40 ile 50 adet arasında toksin bulunmaktadır. Bununla birlikte, 1.500 adet bilinen akrep cinsi arasında sadece 50 türü insan hayatı için tehlike oluşturur. Genellikle akrep ısırıkları, sokulan kişinin akrep zehirine alerjisi olmadığı sürece, eşek arısı sokmasına benzer bir acı ve şişlik verir. Yine de bazı akreplerin öldürücü zehire sahip olmalarından dolayı akrepler, genelde korkulan hayvanlardır.

Akrep ve Örümceğin Karşılaştırılması

Örümcekler ve akrepler en çok korkulan hayvanlar arasındadırlar. Her iki tür hayvan da uyuz böcekleri, kene ve ot biçenler gibi eklem bacaklıgillerden olup sekiz bacağa sahiptirler. Her ikisinin de gövdeleri, sefalatoraks ve karın olmak üzere, iki bölümden oluşur. Yine her ikisi de benzer evrelerden geçerek, yumurtadan yetişkin hallerinin minyatür şekillerine gelirler. Sonrasında da sürekli kabuk değiştirerek ve büyüyerek, gelişirler. Büyüme hızları ve gelişimleri değişiklik gösterse de davranışları ve tabiatları birbirlerine benzer. Her ikisi de yırtıcı hayvanlardır ve böcek gibi canlıları yakalayıp yiyerek beslenirler.

Bütün bu benzerliklere karşın, örümcekler ve akrepler arasında oldukça belirgin farklılıklar vardır. Örümceklerin zehirlerini akıtmak için kullandıkları zehirli dişleri vardır. Akreplerde bu zehir diş olmamasına rağmen, kuyruklarının ucunda değişime uğramış pedipalpler olan bir çift kıskaçları vardır. Ama örümceklerde kıskaca benzer bir organ bulunmaz. Akrepler de örümceklerin sahip olduğu iplik borusuna sahip değillerdir ve onlar gibi ağ üretemezler.Her iki hayvan da ev içini istila edebilirler.

Eğer örümcek ya da akreple ilgili bir sorunuz varsa Tekniktürk size bilgi vermek için sabırsızlanıyor.