Bilimsel Adı
Anobuim punctatum
Ağaç Kurdu - Tahta Kurdunun Dış Görünümü
Yaygın görülen tahta kurtları, yumurta, larva (kurt-benzeri), pupa ve ergin evrelerinden geçerek tam metamorfoza uğrarlar. Yaşam döngüleri, çevresel koşullara bağlı olarak yaklaşık 1 ile 3 yıl içerisinde tamamlanır. Ergin tahta kurtları, 6 mm uzunluğunda, oval şekilli, kırmızımsı kahverengi veya daha koyu renktedir. Yukarıdan bakıldığında, tahta kurdunun başı görülmez ve erginleri ahşaplara zarar vermez. Larva evresinde bu böcek küçük bir kurtçuğa benzer. Ergin haldeyken, yaklaşık 6 mm uzunluğunda ve beyazımsı renktedir. Larva evresinde bu böcekler ahşaba zarar verir. Türkiye’nin büyük kısmında yaygın olan tahta kurdu halk arasında ağaç kurdu olarak da bilinir.
Davranışı, Beslenmesi ve Alışkanlıkları
Tahta kurdu, genellikle 10 veya daha fazla yıllık olan mevsimsel sert ve yumuşak ağaçları istila eder. Yaygın tahta kurdunun varlığı, etrafında böcek dışkısı olarak bilinen ince toz benzeri “talaş” görülen 3 mm çapında küçük deliklerden anlaşılır. Ağacın iç kısmından beslenen larvalar “talaş” üretirler. Ağacı kemirerek iç kısımdan yüzeye doğru ortaya çıkan tahta kurtları delikler oluşturur. Yaygın tahta kurdu çoğunlukla ahşap eşyalara zarar vermekle birlikte döşeme ve döşeme altı boşluklarında, ahşap kaplamalarda ve evin diğer nemli bölümlerindeki ahşaplara da zarar verir.
Ağaç kurdu - Tahta Kurdu Hakkında Diğer Bilgiler
Ahşap zararlısı böcek problemini etkin bir şekilde çözmek oldukça zordur ve mücadele programı ele alındığında, birçok faktörün göz önüne alınması gerekir. İlk zorluklardan birisi hasara neden olan böceği doğru şekilde belirlemektir. Belirlemek nadiren kolaydır ve böceğin görünüşü ile birlikte yaşına, türüne ve zarar verdikleri ağacın nem içeriğine bağlıdır. Böcek türünü bilmek, böceklerin hareket ve davranışlarını anlayabilmeyi sağlar ve bu da işe yarayacak mücadele yöntemleri geliştirmede oldukça önemlidir. Bu yüzden, “kendi kendine yardım” önlemlerinden ziyade deneyimli haşere mücadele uzmanına danışmak daima akıllıcadır.